Image
Image

 

REGISZTRÁCIÓ A MEETUP-RA


Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot, hogy biztosítsa helyét ingyenes Meetupunkon. A rendezvényhez kapcsolódó minden információról a Meetup előtt külön értesítjük.

 

Vezetéknév

Keresztnév

E-mail

Cégnév

 

Kérjük, mindenképpen ellenőrizze e-mail fiókjában, hogy megkapta-e a részvételi visszaigazolást az eseményre! A regisztrációval hozzájárul, hogy a METU az eseménnyel kapcsolatosan továbbiakban e-mailben tájékoztassa. Adatkezelési irányelvek

Image

 


A múlt emlékeinek megőrzése és kezelése kiemelt szerepet tölt be 21. századi életünkben, ennek minden kérdésével együtt. Az elmúlt évtizedek gyorsuló technikai, politikai, gazdasági és társadalmi változásai erre a területre is erősen kihatottak, nem kevés bizonytalanságot okozva.

 

Milyen piacképes tudással kell, hogy rendelkezzen a ma történész szakembere, régésze, hogy sikeres és gazdaságos projekteket tudjon megvalósítani? Szükség van-e „multi skilled” régészekre, hogy egyszemélyben üzletember, marketinges és rendezvényszervező is legyen? Vagy mi a megoldás arra, hogy egy kulturális örökség fenntartható, akár profitábilis legyen? A kommunikáció?

 

Mostani meetupunkon a kommunikációt, mint a terület egyik kulcs sikertényezőjét fogjuk több nézőpontból is körül járni: menedzserként, szakmabeliként, beruházóként, nagyközönségként. Vajon tudományos szinten vagy a közérthetően bemutatott eredmények által érhető el nagyobb siker?

 

Mindezek mellett áttekintjük a képzések helyzetét is, hiszen egy-egy ilyen komplex projekt munkaerő igénye számos területen képzett szakember tudását igényli a turizmustól kezdve a hatósági munkán át a kutatásig. Mire van inkább szükség? Egy komplex csapatra vagy multi skilled régészekre?


Image

ELŐADÓINK ÉS TÉMÁIK


Image

 

Virágos Gábor

 

Kulturális örökség 2.0

Image

 

Buzás Gergely


Várkutatás vs. virtuális vár reality?

Image

 

Belényesy Károly

 

Régészet és/vagy turisztika?

A kambodzsai magyar régészeti ásatások tanulságai


 

A MEETUP ESEMÉNYEI


Image

17:00 - 17:30

Regisztráció


Image

17:30 - 17:50

Virágos Gábor: Kulturális örökség 2.0

 

Régészet és a műemlékvédelem átfedéséből kialakult kulturális örökség helyét egy új trend, a történeti táj kezdi átvenni.

Ez az új irány, ami a világörökségi helyszínek esetében már régóta alapvetés, más kulturális örökségi területeken is egyre inkább elterjed.

Felmerül a kérdés, hogy a történeti tájak menedzselése, hogyan alakítja át a régészeti kutatásokat, vagy a műemlékek bemutatását? Mennyiben változtatja meg a kapcsolódó helyszínek – pl. turisztikai, kreatív ipari vagy egyéb célú – hasznosítását és menedzselését?


Image

17:55 - 18:15

Buzás Gergely: Várkutatás vs. virtuális vár reality?

 

Míg régebben a régészeti és műemléki kutatások legfőbb célja a tudományos eredmények elérése volt, mára ezeknek az eredményeknek egyszerű és könnyen emészthető formában való tovább adása került előtérbe.

Mára eljutottunk oda, hogy sokszor a virtuális valóság eszközeivel bemutatott könnyen fogyasztható produktumok sokszor elfedik a valós tényeket.

Az utóbbi évek grandiózus vár és kastélyhelyreállítási programjai nagyban és rendkívül látványosan hozták felszínre ezt a problémakört.


Image

18:20 - 18:40

Belényesy Károly: Régészet és/vagy turisztika? A kambodzsai magyar régészeti ásatások tanulságai

 

Lassan egy évtizede zajlanak régészeti kutatások magyar régész szakemberek közreműködésével a legkiemelkedőbb kambodzsai középkori királyi központokban.

Az évente több millió nemzetközi turista által felkeresett Angkor vagy Koh-Ker műemlékei egyben világörökségi helyszínek is.

De mennyire felkészültek a helyi szakemberek és milyen valós tudományos háttérmunka áll a látványos turisztikai fejlesztések hátterében?

Tanulságos történet, ami nem csak Kambodzsára jellemző…

.


Image

18:45 - 19:15

Kötetlen beszélgetés az előadókkal és a kapcsolódó képzéseink vezetőivel.

 


Image